Blog yazıları

Sistem ve Aile Diziminde Ne Yapılır?

Aile dizimi (family constellation) terimi ilk olarak Adler (1927) tarafından aile sistemindeki her üyenin nişini (görevini) tanımlamak için bir yapı olarak kullanılmıştır. Adler, aile takımyıldızının ebeveynlerden, çocuklardan ve geniş aile üyelerinden oluştuğunu belirtmiştir. Almanca “Familien Aufstellung” adıyla 90’larda Almanya’da ortaya çıkmış olan “Aile Dizimi Terapisi (Family Constellation Therapy)” ise, ailenin nesiller boyunca, birbirlerine görünmez bir bağ ile bağlı olduğu anlayışına dayanmaktadır. Aile bir bütün olarak bir ruha sahiptir (Stone, 2008). Bireyi, içine doğduğu ailenin şekillendirdiğini benimseyen bu anlayış, ailenin bir sistem oluşturduğunu ileri sürmektedir. Aile sistemindeki bir kişi kadersel olarak diğer bir aile üyesine bağlıdır. Ruhsal tekâmül sürecinde; ruhun bedenlendiği ailedeki her birey birbirini seçerek gelmişlerdir. Bu yolculukta, bir arada olan tüm aile üyelerinin birbirlerinden öğrenecekleri şeyler vardır. Hellinger, psikolojik rahatsızlıkların büyük –belki de çoğu- bir kısmına, kök ailede yaşanmış sorunların sebep olduğunu söylemektedir.

DİZİMİ SONRASI NELER YAPMALIYIZ?

Dizimden sonra anlamadığınız yerler olsa da kolaylaştırıcınıza soru sormayın. Derin bir sessizlikte kalın. Temsilciler sizi teselli etmeye, tavsiyede bulunmaya başlarsa nazikçe uyarın ve bunun dizimi etkilediğini söyleyin. Diziminizin bilinçdışında yerleşmesine zaman tanıyın. Bu süre 1 ayla 1 yıl arasında değişir. 10 gün dizim hakkında kimseyle konuşmayın. Dizimde olanları düşünmeyin. Karar almayın.

AİLE VE SİSTEM DİZİMİ (KONSTELASYON) NEDİR?

Sistem ve aile dizimi (sistemik konstelasyon), insanlar ve oluşturdukları sosyal yapılarla (aile, ilişki, kurum v.b.) ilgilenir. Sistem ve aile dizimleri, sistemin desteğine ve dayanışmaya odaklanır; kriz ve iyileştirme süreçlerinde başvurulan çalışmalardır.

Rüyalar ve Uyku

Tarih boyunca rüyalar ve uyku ilgi çeken bir konu olmuştur. İnsanoğlunun yaşamının nerdeyse üçte birini geçirdiği uyku ve rüyalar üzerine birçok insanüstü ve gizemli anlamlar yüklenmiştir.

Eski yunan mitolojisinde uykunun ‘hypnos’ adlı tanrıça tarafından yönetildiğine inanılmıştır. Hypnos ‘Thanatos’ un yani ölüm tanrıçasının kardeşidir. Hypnos’un bir Yunan adasında bir mağarada yaşadığı, bu mağaranın unutkanlık nehrinin suları altında kaldığını anlatan bir efsane vardır.

Sistem ve Aile Dizimi (Sistemik Konstelasyon) nedir?

Orijinal adı Familien Aufstellung olan Aile Dizimi ülkemizde Sistemik Konstelasyon, Sistem Dizimi, Konstelasyon Çalışmaları, Aile Sergisi, Kuşakaşan Terapi, Hellinger Terapisi, Sistemik Çalışmalar adları altında 1980’lerden bu yana uygulanmaktadır.

Aile Dizimi (Sistemik Konstelasyon) çalışmaları, Bert Hellinger tarafından 1978 yılında sistemleştirilmiştir.

Psikolojik travma kuşaklar arasında aktarılıyor
(Anneanne, anne, torun aynı travmayı yaşıyor)

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Adli Tıp Enstitüsü Sosyal Bilimler Anabilim Dalı doktora öğrencisi Uzman Psikolog Görkem Derin, torun, anne ve anneanneden oluşan 108 kadınla yaptığı araştırmada, kuşaklar arası travma geçişini inceledi. Derin, araştırma sonucunda psikolojik travmaların kuşaklar arasında aktarıldığı sonucuna vardı.

HASTALIKLARIN RUHSAL NEDENLERİ
VE GEREKEN OLUMLAMALAR

Hayatta herşeyin olduğu gibi, beden de içsel düşünce ve inançlarımızın bir aynasıdır. Dinlemesini bilirsek bedenimiz daima bizimle konuşur. Bedenimizin her hücresi, düşündüğünüz her düşünceye, söylediğiniz her söze karşılık verir.

TATİL GÜNLERİ

2022, 2023, 2024, 2025, 2026, 2027 yılı tatil günlerini bulabilirsiniz.

Nereden Başlamanız Gerektiğini Öğrenin

Mutlu Gelişim Danışmanlık birey, grup ve şirketlere alanında uzman eğitmenler ve danışmanlarla destek vermektedir.

Sorularınızın cevapları!

Sistem Konstelasyonları

Aile dizimi, bireyin başına gelen her türlü iyi veya negatif olayların temelinde kişinin içinde bulunduğu aile sistemi ile ilişkilendirir >>>

Sistmik Yönetim Danışmanlığı

Şirketlerde her türlü sorunda ve karar almada kullanılan ve geniş bir perspektiften, hızlıca kaynağın görüntülendiği bir yöntemdir. >>>

Genogram

Genogram aileye ait birçok bilginin ifade edildiği, mükemmel bir araç olarak ortaya çıkan bir materyal >>>

Eşim ve Ben

Ebeveynler çocuklarını yetiştirmede sorun yaşıyorlarsa çoğunlukla değerler, amaçlar ve öncelikler >>>

Bireysel Çalışmalar

Mutlu Gelişim birey, grup ve şirketlere alanında uzman eğitmenler ve danışmanlarla destek vermektedir.

Katılımcılar Ne Söylüyor

5/5
Aile dizimi çok etkileyici bir deneyimdi benim için. Kullandığım diğer şifa tekniklerine göre bakamadığım, direnç gösterdiğim konulara hem dışarıdan bakma kolaylığı hem de daha derinlere inme fırsatı sunuyor. Ayrıca grup çalışması temsilci olarak da şifalanmayı sağlıyor. Böylece bir çok konuda şifalanma yaşanıyor. Şifanın aile sistemindeki diğer bireyleri de kapsaması en etkileyici tarafı.
Y. G.
5/5
Neden olduğu ve neden tekrarladığı anlaşılamayan hayatımızdaki kalıpları anlamdırabilmek için bir fırsat
A. B.
5/5
Gayet etkileyici, insanın hayatı nerelerden etkileniyormuş hayretler içindeyim. bunca dal ve bunca kök, her biri çok kıymetli ve hepsi sevgi'yle birbirine bağlı... bunu bu dizimde biraz daha özümsediğimi hissettim... kalbim biraz daha açıldı, bilgeliği hissediyorum. yolumuz açık ve aydın olsun. şükürler olsun
B. D.
5/5
Herkesin hayatında en az bir kere deneyimlemesi gerektiğini fark ettim. Uzun zaman uzak durmayı tercih ettigim biraz tepkili oldugum bir alandı benim için aile dizimi, karar verip oraya gittigimde tüm ön yargılarım kırıldı. Dizim boyunca şifa landıgım yaşam enerjimi degiştiren bir dizim oldu anneyle barışmak hayatla barışmak gibi benim için güzel duygu dolu bol farkındalıklı bir dizimdi sevgili Serpil ve Nermine çok teşekkür ediyorum katkılarından dolayı
S. H.

Tüm Sorularınıza,
Pratik çözümler sunuyoruz!

Mutlu Gelişim Danışmanlık bünyesinde gerçekleşen çalışmalar, eğitim ve güncel programlar hakkında bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.